ПАЛИЛУЛСКИ ПРИВРЕДНИ ПОТЕНЦИЈАЛИ У КАТАЛОГУ
12.01.2012

Каталог малих и средњих предузећа и предузетника Градске општине Палилула представљен је јавности на конференцији за медије која је одржана у просторијама општине Палилула у присуству директора ЛЕДИБ програма Карстена Лунда и координатора програма Жарка Симовића.

По речима проф.др Игора Новаковића, председника општине публикација је настала као део активности у оквиру развојног пројекта Градске општине Палилула, Србских и Бугарских привредника: „Успостављање синергијског дијалога између српских и бугарских предузетника/МСП и професионалних организација како би се развила одржива размена искустава“, завршен крајем прошле године уз подршку ЛЕДИБ програма. У КАТАЛОГУ малих и средњих предузећа и предузетника Градске општине Палилула, који је припремио наш пројектни тим обрађено је 168 одредница из 23 области привредних делатности. Ове информације-нагласио је председник Новаковић, вишестртуко су увећале могућности за склапање одговарајућих пословних аранжмана и развијање техничке сарадње целокупног МСПП сектора који послује на територији Градске општине Палилула са заинтересованим партнерима. Помоћ ЛЕДИБА, за нашу општину је била веома драгоцена, рекао је Новаковић јер је омогућила одрживост и других развојних пројекта у нашој средини, зато изражавам велику захвалност господину Лунду и дирекцији програма. Подаци из Каталога привреденик потенцијала Палилуле могу се преузети и на сајту општине http://www.palilula.eu/STRANE/KatalogPrivredni.pdf.

Бобан Микић, члан Већа и општински координатор ЛЕДИБ програма и Љубиша Јаковљевић, координатор пројекта, подсетили су да је успешно остварен основни циљ пројекта - промоција МСПП сектора са територије ГО Палилула на тржишту ЕУ и успостављање пословних контаката и размена искустава са потенцијалним партнерима у иностранству. У оквиру пројекта организована је обука палилулских предузетника на тему „Како пословати на тржишту ЕУ? и њихово учешће на Међународном сајму у Пловдиву-Бугарска а део ових активности и сагледавања потенцијала МСПП сектора, је и публикација – КАТАЛОГ.

ЛЕДИБ програм, Краљевине Данске намењен је подршци локалном економском развоју Балкана и фокусиран је на развоју сектора малих и средњих предузећа - МСП. У складу са билатералним споразумом Данске и Српске Владе, подсетио је Карстен Лунд, директор ЛЕДИБ програма, као и Стратегијом за смањење сиромаштва Србије наше активности остварили смо у свих 12 локалних управа Нишавског управног округа (Алексинац, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Гаџин Хан, Ражањ), и у градским, општинама Ниша и граду Нишу. Сарадња са Градском општином Палилула, по речима господина Лунда била је веома успешна јер се ради о организацији локалне самоуправе која је показала оргиналност и квалитет у остваривању пројектних идеја и висок ниво професионалне организованости Управе.
(Текст и фотографије: Драган Видојковић)